Beschrijving
Typerende winterkaas uit het Massif du Mont d’Or (Jura) op de grens van Zwitserland en Frankrijk. De kaas is omwikkeld met een band van sparrenhout. Dit is ook duidelijk terug te vinden in de smaak en het aroma van de kaas. De kaas is alleen verkrijgbaar in de wintermaanden; de koeien uit deze regio produceren in de winter te weinig melk voor de productie van de Comté die ook uit deze regio komt. Het is een prachtige kaas voor het plateau en tevens zeer geschikt om als fondue te serveren in zijn eigen verpakking. Een van de weinige kazen die zich uitstekend laat combineren met champagne.
Op deze variant van de Vacherin berust een AOC (appellation d’origine contrôlée). Wat betekent dit? Bij de Mont d’or zijn er bepaalde voorschriften, waar iedere boer/producent zich aan moet houden, om de kaas deze naam te kunnen geven. Voor de Franse Mont d’or geldt bijvoorbeeld dat deze van rauwe melk gemaakt moet worden en uiteraard mag het sparrenhout waar de kaas in rijpt niet vergeten worden. Ook is het productiegebied aan strenge grenzen gebonden. Indien een kaasmakerij zich hier ook maar een kilometer buiten bevindt, zal de kaas geen Mont d’or mogen heten. Dit mooie juweel is van half september tot en met maart in Nederland te vinden.